Instant Forex Trading

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topic   Start new topic
PENGUMUMAN BANK NEGARA MALAYSIA
 Topic Options
budin
post Jan 5 2010, 08:31 AM
Post #1
Newbie
*

Group: Members
Posts: 4
Joined: 22-August 09
Member No.: 117

Elak sertai pelaburan haram, program latihan dagangan mata wang asing: BNM

KUALA LUMPUR: Bank Negara Malaysia (BNM) menasihati orang ramai supaya tidak menyertai mana-mana pelaburan haram atau program latihan dagangan mata wang asing yang ditawarkan oleh individu atau syarikat.

BNM dalam satu kenyataannya, berkata orang ramai kebiasaannya tertarik untuk menghadiri program pelaburan atau latihan yang menjanjikan pulangan yang segera dan besar.

Katanya, modus operandi program sedemikian dengan menawarkan latihan, seminar, bengkel percuma untuk menarik pelabur, sebelum menjemput mereka mewujudkan satu akaun dagangan mata wang asing dengan syarikat utama.

“Syarikat itu dikatakan mempunyai lesen sah untuk berdagang mata wang asing di seberang laut. Ia juga termasuk menyediakan akses mudah ke laman web syarikat utama dan memudahkan dagangan mata wang asing secara dalam talian dikalangan pelabur serta bagi mengambil siswazah baru sebagai eksekutif pemasaran.

“Siswazah juga digalakkan untuk menarik ahli keluarga dan rakan-rakan bagi berdagang mata wang asing,” katanya

Selain itu, BNM berkata, program sedemikian turut menghendaki pelabur mendeposit sejumlah wang ke dalam akaun bank untuk memulakan dagangan mata wang asing dan seterusnya meminta ditambah bagi mencukupkan jumlah yang berkurangan berikutan pelaburan awal masing-masing (penggilan margin) bagi mengelakkan kehilangan modal.

Di bawah Akta Kawalan Pertukaran Asing 1953 (ECA), katanya adalah menjadi satu kesalahan bagi seseorang untuk membeli atau menjual mata wang asing atau terbabit dalam sebarang perbuatan atau mempunyai kaitan atau membuat persediaan di dalam membeli atau menjual mata wang asing dengan sebarang orang atau selain daripada peniaga yang dibenarkan.

Adalah juga menjadi kesalahan bagi seseorang untuk membantu atau bersubahat dengan seseorang yang lain untuk membeli atau menjual mata wang asing dengan seseorang, kecuali individu itu adalah seorang peniaga yang dibenarkan.

Senarai peniaga dan institusi kewangan yang dibenarkan oleh Pengawal Pertukaran Asing untuk membeli atau menjual mata wang asing boleh diperolehi dari laman web BNM (http://www.bnm.gov.my/fxadmin).

Bagi mendapatkan maklumat lanjut, orang ramai boleh menghubungi BNM di talian 1-300-88-5465 atau e-mail (bnmtelelink@bnm.gov.my).

Pening kepala !!! camne ni!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
 
myhal
post Jan 6 2010, 12:36 PM
Post #2
Newbie
*

Group: Members
Posts: 2
Joined: 6-January 10
Member No.: 769

QUOTE (budin @ Jan 5 2010, 09:31 AM) *
Elak sertai pelaburan haram, program latihan dagangan mata wang asing: BNM

KUALA LUMPUR: Bank Negara Malaysia (BNM) menasihati orang ramai supaya tidak menyertai mana-mana pelaburan haram atau program latihan dagangan mata wang asing yang ditawarkan oleh individu atau syarikat.

BNM dalam satu kenyataannya, berkata orang ramai kebiasaannya tertarik untuk menghadiri program pelaburan atau latihan yang menjanjikan pulangan yang segera dan besar.

Katanya, modus operandi program sedemikian dengan menawarkan latihan, seminar, bengkel percuma untuk menarik pelabur, sebelum menjemput mereka mewujudkan satu akaun dagangan mata wang asing dengan syarikat utama.

“Syarikat itu dikatakan mempunyai lesen sah untuk berdagang mata wang asing di seberang laut. Ia juga termasuk menyediakan akses mudah ke laman web syarikat utama dan memudahkan dagangan mata wang asing secara dalam talian dikalangan pelabur serta bagi mengambil siswazah baru sebagai eksekutif pemasaran.

“Siswazah juga digalakkan untuk menarik ahli keluarga dan rakan-rakan bagi berdagang mata wang asing,” katanya

Selain itu, BNM berkata, program sedemikian turut menghendaki pelabur mendeposit sejumlah wang ke dalam akaun bank untuk memulakan dagangan mata wang asing dan seterusnya meminta ditambah bagi mencukupkan jumlah yang berkurangan berikutan pelaburan awal masing-masing (penggilan margin) bagi mengelakkan kehilangan modal.

Di bawah Akta Kawalan Pertukaran Asing 1953 (ECA), katanya adalah menjadi satu kesalahan bagi seseorang untuk membeli atau menjual mata wang asing atau terbabit dalam sebarang perbuatan atau mempunyai kaitan atau membuat persediaan di dalam membeli atau menjual mata wang asing dengan sebarang orang atau selain daripada peniaga yang dibenarkan.

Adalah juga menjadi kesalahan bagi seseorang untuk membantu atau bersubahat dengan seseorang yang lain untuk membeli atau menjual mata wang asing dengan seseorang, kecuali individu itu adalah seorang peniaga yang dibenarkan.

Senarai peniaga dan institusi kewangan yang dibenarkan oleh Pengawal Pertukaran Asing untuk membeli atau menjual mata wang asing boleh diperolehi dari laman web BNM (http://www.bnm.gov.my/fxadmin).

Bagi mendapatkan maklumat lanjut, orang ramai boleh menghubungi BNM di talian 1-300-88-5465 atau e-mail (bnmtelelink@bnm.gov.my).

Pening kepala !!! camne ni!!!

Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
myhal
post Jan 6 2010, 12:39 PM
Post #3
Newbie
*

Group: Members
Posts: 2
Joined: 6-January 10
Member No.: 769

Ini berita yg tak menyenangkan. Apa pandangan taiko-taiko insta? Is online forex legal?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
faried08
post Jan 22 2010, 02:49 PM
Post #4
Newbie
*

Group: Members
Posts: 1
Joined: 22-January 10
Member No.: 968

http://www.bnm.gov.my/fxadmin

link ni dibuka pada waktu pejabat je ke pe??? xde akses pn...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
Powerfx_ea
post Jan 23 2010, 04:42 AM
Post #5
Newbie
*

Group: Members
Posts: 11
Joined: 21-January 10
Member No.: 958

QUOTE (faried08 @ Jan 22 2010, 09:49 PM) *
http://www.bnm.gov.my/fxadmin

link ni dibuka pada waktu pejabat je ke pe??? xde akses pn...




Untuk makluman semua ingatan ni ader dibuat pada setiap tahun. Bertujuan hanya mengingatkan kita semua agar tidak menyalahguna perdagangan Forex ni.
Gunala dengan baik pe yg telah dibenarkan. Dan elakkan pe2 yg tidak diboleh.

Harap semua faham.



Powerfx_ea Script Style

Peluang SESUAI Utk Trade BUKAN Datang Setiap Masa. Dan Setiap Masa Yang SESUAI Gunakanlah Utk Trade Secara Bijak.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
gondolan
post Apr 7 2010, 12:35 PM
Post #6
Newbie
*

Group: Members
Posts: 4
Joined: 7-April 10
Member No.: 1,784

Bro,

macam mana bnm boleh tahu kita trade forex. dia bukannya ada access pada sebarang maklumat online. tambah pulak kalo kita deposit pakai digital currency mcm Liberty Reserve. mustahil dia org boleh check.

satu lagi tujuan dia org buat pengumuman tu adalah sebagai procedure langkah berjaga2 sebab kes penipuan skim cepat kaya menyenaraikan malaysia sebagai salah satu yg tertinggi di dunia. memang dah sifat semulajadi org malaysia suka pada skim cepat kaya. jadi ramailah sibangsat penipu ni buat mcm2 program brain wash otak org ramai. akhir2nya semua akaun margin call. eloklah lengkapkan diri dengan ilmu dan trade sendiri...

selamat...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
micro
post Apr 25 2010, 02:48 AM
Post #7
Newbie
*

Group: Members
Posts: 4
Joined: 25-April 10
Member No.: 2,062

Erm takut gak tu.. tapi kalau dipikir2kan balik akta itu hanya sah diguna pakai di dalam Malaysia sahaja, kiter berurus niaga di luar malaysia dan termaktub dla law negara yang kite berurusniaga tu.. n kalo untung pun kite stil tak kena cukai pasal pendapatan di luar negara...

tapi bahayanya jika kite loss money kat luar negara tu... BNM memang takleh nak tolong la... huhuhuhuh
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
Crossfitter
post May 25 2010, 05:17 PM
Post #8
Member
**

Group: Members
Posts: 46
Joined: 22-December 09
Member No.: 634

QUOTE (micro @ Apr 25 2010, 09:48 AM) *
Erm takut gak tu.. tapi kalau dipikir2kan balik akta itu hanya sah diguna pakai di dalam Malaysia sahaja, kiter berurus niaga di luar malaysia dan termaktub dla law negara yang kite berurusniaga tu.. n kalo untung pun kite stil tak kena cukai pasal pendapatan di luar negara...

tapi bahayanya jika kite loss money kat luar negara tu... BNM memang takleh nak tolong la... huhuhuhuh


Tau takpe bro...

Sendiri buat sendiri tanggung.. haha...









Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
lazuardi
post Jun 27 2010, 05:39 AM
Post #9
Newbie
*

Group: Members
Posts: 2
Joined: 27-June 10
Member No.: 3,099

yg bnm bgtau ada kes kalu x silap 2 tahun lepas..syarikat kat megan avenue,kl...dia lantik fresh graduate kerja ngan dia bg gaji lumayan.dia suruh budak2 nie cari pelabur dengan janji pulangan lumayan n budak2 nie pun dpt komisen lumayan..lepas org joint dia akan buka 1 akaun fx atas nama org tue..minggu prtama cantik jer...minggu ke 2 sistem dah x bleh nak buka..2 3 hari kemudian baru bleh buka..bila buka jer tgok2 akaun nak critical n syarikat suh pelabur tambah modal..dia ugut klu modal x tambah nnti modal hang mula2 akan hilang cmtu jer..pelabur pun tambah la lagi duit..kesudahannya hilang juga....inilah skim yg membusukkan nama forex..ini yg saya tau la sbb dulu saya memang suka ngn skim2 copat kaya nie...skrg dah xder...trade fx jer la...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
budin
post Jun 27 2010, 06:10 AM
Post #10
Newbie
*

Group: Members
Posts: 4
Joined: 22-August 09
Member No.: 117

KUALA LUMPUR, 25 Jun (Bernama) -- Broker elektronik asing dibenarkan menawarkan platform pembrokeran secara elektronik untuk urus niaga borong antara bank dalam pasaran pertukaran asing Malaysia mulai 1 Julai 2010, kata Bank Negara Malaysia (BNM).

Ia berkata inisiatif ini bertujuan menambah penyertaan peserta baharu dalam pasaran pertukaran asing bagi meningkatkan lagi kedinamikan dan daya saing pasaran tersebut.

"Fleksibiliti ini akan menggalakkan aktiviti urus niaga yang lebih pesat kerana platform pembrokeran secara elektronik dapat meningkatkan ketelusan, menambah baik kecekapan pasaran dan mengurangkan kos urus niaga peserta pasaran," kata BNM dalam kenyataan pada Jumaat.

Broker elektronik asing yang berminat untuk menyediakan perkhidmatan tersebut di Malaysia boleh mengemukakan permohonan kepada Bank Negara Malaysia selaras dengan peruntukan dalam Akta Bank dan Institusi-Institusi Kewangan 1989, kata bank pusat itu.

Dalam menilai permohonan, kriteria yang akan diambil kira ialah: pemohon mestilah syarikat yang diperbadankan di Malaysia; mempunyai rekod prestasi yang kukuh di peringkat antarabangsa; mempunyai cadangan perniagaan yang boleh laksana bagi menyumbang kepada pembangunan pasaran pertukaran asing di Malaysia; dan mempunyai keupayaan sistem serta infrastruktur bagi menyokong perniagaannya, termasuk menangani sebarang keadaan luar jangkaan dan mempunyai prosedur pemulihan bencana.

-- BERNAMA
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
UnitedFXtraders
post Oct 29 2010, 10:01 PM
Post #11
Newbie
*

Group: Members
Posts: 3
Joined: 29-October 10
Member No.: 5,289

QUOTE (budin @ Jun 27 2010, 06:10 AM) *
KUALA LUMPUR, 25 Jun (Bernama) -- Broker elektronik asing dibenarkan menawarkan platform pembrokeran secara elektronik untuk urus niaga borong antara bank dalam pasaran pertukaran asing Malaysia mulai 1 Julai 2010, kata Bank Negara Malaysia (BNM).

Ia berkata inisiatif ini bertujuan menambah penyertaan peserta baharu dalam pasaran pertukaran asing bagi meningkatkan lagi kedinamikan dan daya saing pasaran tersebut.

"Fleksibiliti ini akan menggalakkan aktiviti urus niaga yang lebih pesat kerana platform pembrokeran secara elektronik dapat meningkatkan ketelusan, menambah baik kecekapan pasaran dan mengurangkan kos urus niaga peserta pasaran," kata BNM dalam kenyataan pada Jumaat.

Broker elektronik asing yang berminat untuk menyediakan perkhidmatan tersebut di Malaysia boleh mengemukakan permohonan kepada Bank Negara Malaysia selaras dengan peruntukan dalam Akta Bank dan Institusi-Institusi Kewangan 1989, kata bank pusat itu.

Dalam menilai permohonan, kriteria yang akan diambil kira ialah: pemohon mestilah syarikat yang diperbadankan di Malaysia; mempunyai rekod prestasi yang kukuh di peringkat antarabangsa; mempunyai cadangan perniagaan yang boleh laksana bagi menyumbang kepada pembangunan pasaran pertukaran asing di Malaysia; dan mempunyai keupayaan sistem serta infrastruktur bagi menyokong perniagaannya, termasuk menangani sebarang keadaan luar jangkaan dan mempunyai prosedur pemulihan bencana.

-- BERNAMA


Best..best..best..
Ini barulah kerajaan yang membawa dasar terbuka ... rolleyes.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
<a href="http://www.mt5.com/">&#1060;&#1086;&#1088;&#1077;&#1082;&#1089; &#1087;&#1086;&#1088;&#1090;&#1072;&#1083;</a>
 
Sam Anderson
post Jan 16 2012, 05:29 PM
Post #12
Member
**

Group: Members
Posts: 67
Joined: 24-October 11
Member No.: 12,062

QUOTE (UnitedFXtraders @ Oct 29 2010, 11:01 PM) *
Best..best..best..
Ini barulah kerajaan yang membawa dasar terbuka ... rolleyes.gif


ikut senang sahaja biggrin.gif



Go to the top of the page
 
+Quote Post
 

   Reply to this topic   Start new topic

        1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 

Lo-Fi Version   Partnership with InstaForex   Open account in InstaForex   Support InstaForex Time is now: 30th September 2014 - 04:50 PM
Financial services provided by InstaForex Companies Group
© 2008-2014
   
InstaForexTM is a registered trademark of InstaForex Group